Drakenkoppen

Praktische info over de Gouden Boomstoet ’24

Je vindt hier alle praktische informatie over de veertiende editie van de Gouden Boomstoet. Is er toch nog iets niet duidelijk? Check dan eens onze FAQ.

Waar en wanneer vindt de stoet plaats?

De Gouden Boomstoet vindt plaats op 25 augustus 2024 in de Brugse binnenstad. De stoet start om 14.30 uur op ‘t Zand. Je kan zowel gratis als betalend van de stoet genieten. 

 • Ticketverkoop

  De Gouden Boomstoet meevolgen kan op de meeste plekken van het parcours volledig gratis. Op verschillende locaties worden zelfs gratis zitbankjes geplaatst. Wees op tijd in de stad, zo ben je zeker van een goede plek.

  Liever een zitplek? Je kan voor 12,5 euro een ticket aanschaffen voor de tribunes op de Markt. Tickets zijn verkrijgbaar bij In&Uit en het Historium op de Markt. 

  Je kan tickets kopen voor Tribune X (met rug naar Belfort) of voor Tribune Y (met zicht op Belfort). 

  Heb je een European Disability Card of een blauwe parkeerkaart? Dan mag je één begeleider gratis meenemen in het betalende gedeelte.

 • Het parcours

  Het parcours van deze veertiende editie beslaat 2,7 kilometer en loopt langs de meest charmante plekken van Brugge. 


  De stoet gaat van start om 14.30 uur en zal op elk punt van het parcours ongeveer één uur duren. Afhankelijk van de plaats op het parcours, komt de stoet dus vroeger of later voorbij.

  Parcours
  ’t Zand - Zuidzandstraat - Sint-Salvatorskathedraal - Heilige-Geeststraat - Guido Gezelleplein - Dijver - Wollestraat - Markt - Vlamingstraat - Jakob Van Ooststraat - Kuipersstraat - Eiermarkt - Geldmuntstraat - Noordzandstraat - Smedenstraat

  Download het parcours

 • Bereikbaarheid

  De Gouden Boomstoet vindt plaats in centrum Brugge, met het parcours tussen ’t Zand en de Markt.
   

  We vragen je om zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of met de fiets te komen.

  Met de bus

  Wie zich met de bus verplaatst naar de binnenstad arriveert best een paar uur op voorhand. Tijdens de passage van de stoet rijden de bussen niet door het parcours en wordt de binnenstad afgesloten voor verkeer. Hou daar dus rekening mee. Alle info van de Lijn in Brugge kan je hier vinden. Er zijn gratis centrumshuttles van het station naar centrum Brugge.

  Met de wagen

  Kom je toch met de wagen? Dan raden we je aan om te parkeren op een van de randparkings, waar je de wagen gratis kan plaatsen en zonder beperking van tijd. Meer info over de parkings vind je op de website van Stad Brugge.

  Centrumparkings die op het parcours liggen, zullen niet bereikbaar zijn tijdens de stoet en kunnen ook niet uitgereden worden tijdens de stoet. Je komt dus best in de voormiddag al naar Brugge.

  Te voet (van het station)

  Van het station van Brugge naar ’t Zand wandel je ongeveer 12 minuten. Je kan wandelen langs het Koning Albert I-Park of via de Oostmeers. Van daaruit is het ganse parcours makkelijk toegankelijk.

  Met de fiets (van het station)

  We raden fietsers aan om hun fiets te stallen in de ondergrondse fietsenstalling op ‘t Zand. Er zijn ook Movilo’s voorzien op de Burg.

 • Toegankelijkheid

  De Gouden Boomstoet is een echt volksfeest waar iedereen van moet kunnen genieten. Daarom stellen we verschillende trajecten voor die de toegankelijkheid bevorderen.

  Digitale toegankelijkheid

  Wist je dat in verschillende Brugse bibliotheken Digi-punten te vinden zijn? Hier helpen echte digidokters je op weg, of je nu een bezoeker bent of wilt deelnemen. Zo kun je altijd op de hoogte blijven van alles wat met de Gouden Boomstoet te maken heeft, zelfs als je geen eigen computer hebt, geen vaste toegang tot internet hebt of het allemaal wat te ingewikkeld vindt. Ze staan voor je klaar! Via deze link vind je bij welk Digi-punt je altijd terecht kunt.

  Zitzones voor mensen met een beperking

  We vinden het belangrijk dat iedereen op een gelijkwaardige manier kan genieten van de Gouden Boomstoet. Daarom bieden we mensen met een beperking de keuze tussen drie toegankelijke langs het parcours. 


  De eerste zone bevindt zich in het betalende gedeelte, op de tribunes van de Markt van Brugge. Daar wordt de eerste rij vrijgehouden voor rolstoelgebruikers en de tweede rij voor de personen die zij willen meebrengen. Verder kun je ook gratis van de stoet genieten vanaf de toegankelijke zorgzone op ’t Zand of bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Kom je met een grote groep? Laat het ons van tevoren weten, dan zorgen wij ervoor dat jullie een plek hebben tussen het feestgedruis. Ontdek waar de zorgzones zich precies bevinden op de kaart. 


  P.S.: personen die een European Disability Card of een blauwe parkeerkaart kunnen tonen, mogen één begeleider gratis meenemen in het betalende gedeelte.

  Zorgzone op 't Zand

  Op 't Zand wordt een afgebakende zorgzone ingericht voor mensen met een beperking. Er is volgende assistentie ter plaatse om je bezoek aan de Gouden Boomstoet zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kan je opgehaald worden aan een dropzone of bushalte om van daaruit naar je plek begeleid te worden. Daarnaast is er een toegankelijk toilet en kan je op aanvraag audiodescriptie verkrijgen. Ten slotte is er een gedeelte voor (elektrische) rolstoelen en voorzien we stoelen, geen banken.

  De rolstoelplaatsen en stoelen kan je - op vertoon van EDC of de blauwe parkeerkaart - reserveren bij Lokaal Sociaal Beleid Stad Brugge via 050 47 54 78 of via sociaalbeleid@brugge.be

  Let op: deze voorwaarden gelden enkel voor de zorgzone op 't Zand. De reservaties van de zitbankjes verlopen volgens first come first served. De toegankelijke plaatsen op de andere tribunes kan je enkel reserveren via In&Uit en het infokantoor op de markt. 

  Toegankelijk naar Brugge

  Wie de stoet volgt vanaf de toegankelijke zitzone aan ’t Zand, kan daar onder begeleiding van onze stewards geraken en zo de drukke binnenstad vermijden. Zij wachten je op aan het drop- offpunt bij het station van Brugge. De andere toegankelijke zitzones op het parcours kunnen alleen op eigen initiatief worden bereikt.

  Ook thuis kan je genieten van de Gouden Boomstoet

  Wil je liever de sfeer van de Gouden Boomstoet opsnuiven vanuit jouw eigen woonkamer? Dat kan via Focus WTV. Volg in alle comfort de live-uitzending met commentaar van historica Lisa Demets, direct vertaald naar gebarentaal! Zo kan iedereen genieten van dit prachtige volksfeest. Neem plaats op de bank met wat snacks en iets te drinken, want de stoet begint om 14.30 uur rechtstreeks op jouw scherm.

 • Eten & drinken

  Het parcours van de Gouden Boomstoet loopt langs tal van horecazaken waar je iets kan eten of drinken.

 • Toiletten

  Langs het parcours vind je enkele openbare toiletten op volgende locaties: 


  • ‘t Zand

  • Stadshallen

  • Gruuthusemuseum

  • Historium

  • Kuipersstraat

  Sommige toiletten zijn toegankelijk voor mensen met een handicap, andere beschikken over een luiertafel. Bekijk alvast het overzicht van alle beschikbare publieke toiletten.

 • Veiligheid

  Wil je een foto of video nemen van de Gouden Boomstoet? Blijf dan op je plaats en loop niet in het midden van de stoet of tussen de deelnemers.

  Drugs en scherpe voorwerpen zijn niet toegelaten.

  De Gouden Boomstoet is een verbindende stoet. Verdraagzaamheid staat centraal. Verbaal en fysiek geweld zijn dus niet toegestaan. 

 • Infopunten

  Je kan informatie inwinnen bij In&Uit, het Historium op de Markt en het infopunt in het station. 

 • Programmaboekje

  Er zal een programmaboekje aangeboden worden vanaf begin augustus. Je kan het boekje kopen bij In&Uit (’t Zand 34, 8000 Brugge) en in het Historium op de Markt. Eén boekje kost 5 euro. De boekjes worden ook op verschillende punten langs het parcours verkocht op de dag van de stoet zelf.

Slinger rond
Locations map
Placeholder 4 3

BMCC

Het BMCC is het epicentrum van de Gouden Boomstoet. Al vanaf begin augustus repeteren hier figuranten en slaan medewerkers de handen uit de mouwen om er een geslaagde veertiende editie van de Gouden Boomstoet van te maken. Van hieruit vertrekt op 25 augustus de stoet, waarvan figuranten, paarden en praalwagens samenkomen op 't Zand.

Route

't Zand

De stoet passeert wel twee keer aan 't Zand op 25 augustus. Wie het begin van de stoet wil zien kan plaatsnemen aan de gratis zitbankjes aan de kant van de Zuidzandstraat. Aan die kant bevindt zich ook In&Uit, het centrale infopunt van de Gouden Boomstoet. Aan de kant van de Noordzandstraat bevindt zich de zorgzone van Stad Brugge, waar je als persoon met een beperking (en eventuele begeleiders, vrienden en/of familie) terecht kan voor een toegankelijk zicht op de stoet.

 

Sint-Salvatorskathedraal

De stoet passeert dit jaar voor het eerst langs de achterkant van de Sint-Salvatorskathedraal, om scherpe bochten voor onze praalwagens te vermijden. Geniet voor het eerst van het zicht aan de kathedraal vanop de gratis zitbankjes die er worden opgesteld. Extra weetje: Focus WTV zal vanaf hier de live-opname capteren.

 

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Ook de klassieke locaties passeren de revue. Neem plaats op de gratis zitbankjes aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hier worden ook enkele gratis toegankelijke zitplaatsen voorzien.

 

Dijver

Neem plaats op de gratis zitbankjes aan de Dijver. Aangezien dit een gegeerde plek is om de stoet van hieruit te aanschouwen, raden we je aan op tijd naar de binnenstad af te zakken.

 

Markt

Op de Markt worden twee betalende tribunes opgesteld, waarvan je met een betalend ticket van de Gouden Boomstoet kan genieten. Een ticket kost 12,5 euro. De eerste rij van de tribune wordt vrijgehouden voor rolstoelgebruikers (en één begeleider). Als je met een grote groep komt, stuur dan best een mailtje naar info@goudenboomstoet.be en dan kijken we hoe we jou en jouw groep van een goeie plaats kunnen voorzien.

 

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. Je kan toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.