Over de Gouden Boomstoet

De Gouden Boomstoet vertelt ons de geschiedenis van Brugge en het graafschap Vlaanderen in de vijftiende eeuw. De spilfiguren zijn ook in deze veertiende editie Margaretha van York en Karel de Stoute, met hun huwelijksfeest als apotheose van de stoet.

Kiem van de Gouden Boom

Om tot de kern van de Gouden Boomstoet te komen, reizen we 555 jaar terug in de tijd. Datum is 3 juli 1468, de dag waarop het huwelijk tussen Margaretha van York en Karel de Stoute werd voltrokken. Dit huwelijk – en de tien dagen durende feestelijkheden – gaat later de geschiedenisboeken in als het spectaculairste dat ooit in Brugge plaatsvond.

Kroniekschrijvers kwamen woorden te kort om de glamour van de festiviteiten te beschrijven: van banketten met zeldzame spijzen over welstellende delegaties uit alle uithoeken van Europa tot de ‘Wapenpas van de Gouden Boom’ – een theatraal steekspeltornooi. Aan deze roemrijke wapenpas heeft de stoet haar naam vandaag te danken.

Groei van de Gouden Boomstoet

De Gouden Boomstoet ontstond niet van de ene op de andere dag. Aan de stoet zoals we ze vandaag kennen, gingen heel wat gebeurtenissen vooraf. We onderscheiden vier grote fasen: 

GBS A 106

Anno 2024

Zeven jaar later is De Gouden Boomstoet terug! De stoet zal in 2024 meer dan 1.500 rollen bevatten, meer dan 10.000 rekwisieten, zeven praalwagens en monumentale sculpturen. Nieuwe zwaarden, schilden, helmen, harnassen, rijke gewaden, middeleeuwse klanken én een klein leger Brugse zotten om het nieuwe verhaal te vertellen. Een verhaal over onze stad, over haar oorlogen, haar vrede, haar rijkdom en haar plagen, maar meer nog over feestvieren. De stoet zal met haar nieuwe Gouden Boom schitteren als nooit tevoren.

Zelfde stam, nieuwe takken

Na de laatste Gouden Boomstoet in 2017 werd besloten om de stoet uit 1958 te actualiseren. De stoet moest leesbaarder worden voor de Bruggeling én bezoeker, en had nood aan meer interactie en dynamiek. Daarnaast zet Brugge Plus in op verregaande samenwerkingen.

Vanaf deze editie wordt de stoet opgedeeld in vier hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk bestaat uit de aankomst van Margaretha van York in Brugge. Daarna neemt ze in hoofdstuk twee als nieuwe inwoner van de stad een duik in de geschiedenis van Brugge en Vlaanderen. Als derde hoofdstuk hebben we het huwelijksfeest, waarbij we een beeld krijgen van de genodigden op het huwelijk, het extravagante banket en de beruchte wapenpas van de Gouden Boom. In het vierde hoofdstuk sluiten we de stoet af met enkele adembenemende sculpturen die de verbinding maken tussen de middeleeuwen en vandaag.

Een vernieuwde Gouden Boomstoet dus. Toch zal de stoet zoals de Bruggeling ze kent, herkenbaar blijven. Historische personages en taferelen zoals die van Graaf Karel de Goede, Jan Breydel, Johanna van Navarra, de Vikingen en de kruistochten komen terug. Daarnaast zullen enkele praalwagens, reus Finaert en de gouden draak opgeknapt worden.

GBS B 123

Artistiek team

  • Tom Ternest artistiek leider & regie
  • Dominique Deckers regisseur 
  • Evelyne Meersschaut kostuums 
  • Katrijn Van Aelst rekwisieten 
  • Giovanni Vanhoenacker scenografie 
  • Mieke De Meyer muziek 
  • Aline Hopschet muziek
  • Benjamin Boutreur componist Gouden Boomlied 
  • Elise Eeraerts beeldende kunst
  • Jelle Vos soundscapes (met medewerking van Maarten Derous, El Gato, Gerard Cornet, Lieselot Dalle, Neil Haesebrouck en Wiebe Peters)
Takken

Over Brugge Plus vzw

Brugge Plus is de organisator van de Gouden Boomstoet. De vzw groeide uit de vzw Brugge 2002, Culturele Hoofdstad van Europa en brengt in opdracht van de stad Brugge cultuur naar alle bewoners en bezoekers, in een gastvrije sfeer en met oog voor duurzaamheid. We versterken zo mee het positief imago van de stad als hedendaagse, inclusieve en dynamische cultuurstad.

De activiteiten van Brugge Plus zijn mono- of multidisciplinair en spelen zich af in de openbare ruimte. Bij de organisatie van de activiteiten wordt altijd uitgegaan van de kernwaarden kwaliteit, participatie en duurzaamheid. We organiseren maatschappelijke en culturele evenementen en projecten op (inter)nationaal, regionaal en lokaal niveau.

De evenementen gaan van muziek, circus tot hedendaagse kunsten. Naast de Gouden Boomstoet sieren ook Cirque Plus, Feest in ’t Park, Uitwijken, Film op het Strand, Lichtfeest Lissewege, Iedereen Klassiek, Krikrak, Wintergloed, Reiefestival en Triënnale Brugge onze kalender.

Wij en geselecteerde partners gebruiken cookies of vergelijkbare technologie als aangegeven in het cookiebeleid. Je kan toestemming geven voor het gebruik van deze technologie door deze kennisgeving te sluiten.